Başkan Şahin: Çiftçimizin cebi rahatlayınca şehir ekonomisi rahatlayacak

Başkan Şahin: Çiftçimizin cebi rahatlayınca şehir ekonomisi rahatlayacak

Vakıf Katılım

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İslahiye ilçesine bağlı Altınüzüm Mahallesi’nde üzüm hasadına katılarak çiftçilerle bir araya geldi.

Şahin, Büyükşehir Belediyesi tarafından akıllı tarımın yaygınlaştırılması ve modern sulama yöntemlerinin hayata geçirilmesi amacıyla yürütülen çalışmaları da yerinde inceledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimde verimliliği artırmak ve çiftçilerin üretim maliyetlerini azaltmak amacıyla projelerini sürdürüyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilir Tarım ve Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı öncülüğünde, İpekyolu Kalkınma Ajansı iş birliğiyle Altınüzüm Sulama Kooperatifi’ne ait tarlada önemli çalışmalar gerçekleştirildi.

Depremde hasar gören 11 kuyunun ve 3 bin dekar alanın kapalı sulama sisteminin tamiratı yapılırken, normal sisteme göre iki kat daha fazla verim sağlayan telli terbiye sistemi kuruldu. Çalışmayla birlikte telli terbiye yönteminin bölgede yaygınlaştırılması hedeflendi.

Desteklerden yararlanan çiftçilerle bir araya gelen Başkan Fatma Şahin, üreticilerle birlikte üzüm hasadına katıldı. Şahin, bölgede yetiştirilen ve antioksidan içeriği bakımından en zengin çeşitlerden biri olarak belirtilen Antep Karası üzümü hakkında da bilgi aldı.

Hasat sırasında çiftçilerle sohbet eden Şahin, tarımsal üretimin geliştirilmesi, modern sulama yöntemlerinin yaygınlaştırılması ve bölgenin su kaynaklarına kavuşturulmasının önemine dikkat çekti.

Hasadın ardından açıklamalarda bulunan Başkan Fatma Şahin, üzümün sağlık açısından değerine ve İslahiye Ovası’nın tarımsal potansiyeline dikkat çekti.

Şahin,“Baktığımız zaman üzüm gerçekten şifa. İçinde demir var, içinde D vitamini var, içinde hafızayı geliştiren özel mineraller var. Bu bölgenin en büyük ürünü altın üzüm, gerçekten altın. Bize düşen bu bereketli hilali suyla kavuşturmaktı. Bugün bu suya kavuşmasında hem bakanlarımızın hem vekillerimizin çok büyük emeği var.” ifadelerini kullandı.

Şahin, İslahiye Ovası’nın suyla buluşmasının tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından önemli olduğunu belirtti.

Telli bağ sisteminin üretimde verimliliği artırdığına vurgu yapan Şahin, bölgede bu sistemin daha geniş alanlarda uygulanması gerektiğini ifade etti.

Şahin, konuşmasının devamında şu değerlendirmelerde “Şimdi kooperatif başkanlarımız, oda başkanlarımız bütün sistemi telli bağa çevirmemiz gerektiğini söylüyorlar. Buranın güneş enerjisi, daha önce 5 MW yapmıştık, şimdi 25 MW ilave yatırım gerekiyor. Rabbim verecek en güzel meyveyi vermiş, toprağı vermiş, güneşin en güzelini vermiş. Bize de burayı yeşil ekonomiye dönüştürmek, akıllı tarımı kullanmak gerektiğini belirtiyoruz. Çiftçimizin cebi rahatlayınca aile ekonomisi rahatlayacak, şehir ekonomisi rahatlayacak.” dedi.

Şahin, tarımsal üretimde güneş enerjisinden yararlanılması, akıllı tarım uygulamalarının artırılması ve modern üretim yöntemlerinin yaygınlaştırılmasının önemine işaret etti.

Altınüzüm Sulama Kooperatifi Başkanı Fatih Cihan da programda yaptığı konuşmada, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından tarıma yönelik sağlanan destekler nedeniyle Başkan Fatma Şahin’e teşekkür etti.

Cihan, özellikle yakıt ve tohum desteklerine dikkat çekerek “Tarıma verdiğimiz destek, yakıt destekleri, tohum destekleri ben gözlemleyebildiğim kadar Türkiye'de eşi yok. Buradaki altyapı yatırımı ile bu ova kurtuldu.” dedi.

Cihan, yapılan altyapı yatırımlarının Altınüzüm’de tarımsal üretimin sürdürülebilmesi açısından önem taşıdığını belirtti.

Programa ayrıca İslahiye Kaymakamı Emre Oğuztürk İslahiye Ziraat Odası Başkanı Osman Erdoğan Nurdağı Ziraat Odası Başkanı Kemal Belpinar katıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin bölgede yürüttüğü sulama, akıllı tarım ve kırsal kalkınma çalışmalarının, tarımsal üretimin artırılması ve çiftçilerin üretim maliyetlerinin azaltılması amacıyla sürdürüleceği belirtildi.

  Hibya Haber Ajansı