Çin'den Ortadoğu'daki taraflara itidal çağrısı

Çin'den Ortadoğu'daki taraflara itidal çağrısı

Vakıf Katılım

Çin Dışişleri Bakanlığı, Ortadoğu'da gerginliğin yumuşaması için ilgili tüm taraflara, bilhassa İsrail'e soğukkanlılık ve itidal çağrısı yaptıklarını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, "Çin, Filistin-İsrail gerginliğinin tırmanmasını yakından takip ediyor, çatışmaların sivillerin hayatını kaybetmesine yol açmasından derin üzüntü duyuyor, sivilleri hedef alan her tür terör saldırısını kınıyor ve askeri gücün kötüye kullanılmasına karşı çıkıyor. Mevcut durumda en ivedi olarak yapılması gereken, gerginliğin bir an önce yumuşatılmasıdır. Çin, ilgili tüm tarafları, bilhassa da İsrail'i soğukkanlı ve itidalli olmaya, durumun daha da kötüleşmesini ve kontrolden çıkmasını önlemeye çağırıyor." ifadeleri kullanıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, çatışmaların sürekli tekrar etmesinin temel nedeninin, iki devletli çözümün hayata geçirilmemesi ve Filistin halkının bağımsız bir devlet kurma yönündeki meşru talebinin göz ardı edilmesi olduğuna işaret ederek,  uluslararası toplumun Filistin ve İsrail arasındaki diyaloğun yeniden başlatılması için uygun bir ortam oluşturması gerektiğini söyledi. 

Filistin ve İsrail arasındaki gerginlik son günlerde tırmanıyor. İsrail ordusunun 26 Ocak'ta Batı Şeria'daki Cenin kentinde düzenlediği operasyonda onlarca Filistinli hayatını kaybetti. Doğu Kudüs'teki bir sinagoga 27 Ocak günü düzenlenen saldırı da çok sayıda can kaybına yol açtı. 

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı