Fx piyasalar

Fx piyasalar

Vakıf Katılım

USD/TRY: Dün ABD'de enflasyon beklendiği gibi yumuşama gösterdi ve TÜFE yıllık bazda %7,1'den %6,5'e yavaşlayarak Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. İşsizlik maaş başvuruları ise beklentiler altında gerçekleşerek istihdam piyasasında sıkı görünümün sürdüğünü gösterdi. Özellikle enflasyon verisi, Fed'in faiz artış döngüsünde sonlara yaklaştığı düşüncesini bir anlamda doğruladı. Bununla birlikte, bir sonraki Fed toplantısında 25 baz puan gibi daha düşük adımdaki faiz artışının ihtimali oldukça yükseldi. Bu kapsamda da ABD on yıllık tahvil faizi de %3,50'nin altına sarkarken, Dolar'da düşüş gözlendi. Bugün ise ABD'de Michigan Tüketici Güven Endeksi ve bazı Fed üyelerinin konuşmaları takip edilecekken, Dolar'daki küresel çapta baskı sürebilir. Önemli gelişmelere anlamlı bir tepki vermeyen ve sınırlı hareketler gösteren Dolar/TL'de ise benzer fiyatlamaların sürdüğünü izliyoruz. Şu aşamada kurda sınırlı hareketlerin devam etmesini beklerken, 18,73 - 18,84 arasında bant hareketi görülebilir.

EUR/USD: Dün ABD'de açıklanan ve beklentiler doğrultusunda yumuşama gösteren enflasyon verisi sonrasında bir sonraki Fed toplantısında 25 baz puanlık faiz artırımı ihtimali oldukça yükseldi. Fed'e yönelik şahin beklentilerin azalmasıyla da Dolar değer kaybetti ve EURUSD paritesi %0,9 oranında yükselerek 1,0853 seviyesinden günü tamamladı. ABD'de enflasyonun hız kesmesinin yanı sıra Çin ekonomisinin beklenenden erken açılması ve Avrupa'da enerji fiyatlarındaki düşüş risk iştahını destekleyici unsurlar olarak izleniyor. Diğer taraftan ECB'nin faiz artırımlarına devam etme planı da düşünüldüğünde EURUSD'de yükseliş eğilimi sürebilir. Kısa vadeli olarak da 1,0790 seviyesinin üzerinde kalındıkça 1,0925 hedefte kalmaya devam edebilir.

XAU/USD: Dün ABD'de açıklanan ve yumuşama gösteren enflasyon verisi ile birlikte ABD on yıllık tahvil faizi %3,50'nin altına sarkarken, Dolar endeksi (DXY) %0,9 oranında düşüş kaydetti. Fed'in faiz artış döngüsünde sonlara yaklaştığı düşüncesini bir anlamda doğrulayan veri değerli madeni de destekledi ve Ons Altın günü %1,1 primle 1.897 seviyesinden tamamladı. Faiz artırımında sona yaklaşan Fed'e karşın ECB gibi diğer majör merkez bankalarına yönelik faz artışında bir durulma şu aşamada beklenmiyor. Öte yandan, Çin'in açılma hikayesi ve Avrupa'da enerji fiyatlarındaki düşüş risk iştahını bir taraftan destekleyen etmenler. Bu gelişmeler çerçevesinde Dolar küresel çapta baskı altında kalmaya devam edebilir ki bu da Ons Altın için destekleyici. Dolayısıyla, değerli madende yükseliş eğiliminin sürebileceğini düşünüyoruz. Kısa vadeli olarak da 1.880 seviyesinin üzerinde kalındıkça 1.915 hedefte kalmaya devam edebilir.

Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı