Tatar:

Tatar: "Sosyal medya üzerinden yayılan doğru olmayan bilgilere itibar edilmemeli"

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, depremle ilgili önemli bir kaç husus hakkında açıklamalarda bulundu.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü Tatar'ın açıklamaları şöyle:

AFAD da Afet ve Acil Durum Merkezinde toplanmış bulunmakta. Sayın bakanlarımız bölgeye intikal ettiler Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Beyin başkanlığında ise Türkiye afet müdahale planı şu anda burada yollanmış durumda ve bütün ekipler ve bütün kurumlar müdahale ediyorlar.

Önemli birkaç hususu bu aşamada size aktarmak istiyorum bunlardan bir tanesi bölgede yolların açık kalması çok önemli. Çünkü bütün civar illerden ciddi bir şekilde arama kurtarma birliklerimiz, ekiplerimiz bölgeye intikal ettiler dolayısıyla yolların açık kalması son derece önemli. Bu nedenle vatandaşlarımızdan özellikle araç kullanmamalarını araç kullanmadan toplanma alanlarında buluşmalarını önemle rica ediyoruz.

Bunun dışında tüm GSM hatları açık durumda. Onun ötesinde hatları kapanan vatandaşlarımızın da GSM hatları açıldı ve şu anda kullanılır durumda dolayısıyla iletişim ve haberleşme anlamında çok kısa ve internet üzerinden bu haberleşmelerin yapılması son derece büyük bir önem taşıyor bu anlamda da internet hizmetinin kapasite arttırımı da yapılmış durumda.

Önemli bir husus arama kurtarma ekiplerimize yardımcı olunması konusu şu anda yıkılmış binalarımız var şu anda arama kurtarma çalışmaları değişik illerimizde devam ediyor. Buralardaki görevlilere vatandaşlarımızın yardımcı olmadı buralardaki hasarlı ve yıkık binalardan uzak durmaları ve özellikle toplanma alanlarında toplanmaları ve resmi görevlilerin talimatlarını ciddi şekilde dinlemeleri ve uymalarını önemle rica ediyoruz.

Bir diğer önemli husus resmi açıklamaya muhakkak itibar edilmesi gerekiyor. Çünkü sosyal medya üzerinden bu tür büyük depremler sonrasında çok eksik çok yanlış bilgiler kamuoyuna aktarılabiliyor. Vatandaşlarımızın özellikle bu anlamda sosyal medya üzerinden yayılan doğru olmayan bilgilere itibar etmemeleri bizlerin yapacağı resmi açıklamalara itibar etmelerini rica ediyoruz.

Çok sayıda hasarlı binamızın olduğunu biliyoruz değişik illerimizde özellikle depremin büyüklüğünde baktığımızda Kahramanmaraş’ta, Osmaniye’de, Gaziantep'te, Kilis’te, Hatay’da, Şanlıurfa’da Adıyaman’da, Diyarbakır, Malatya ve Elazığ gibi illerimizde bunun hissedildiğini ve bu illerimizin bir bölümünde de hasarların oluştuğunu biliyoruz dolayısıyla vatandaşlarımızın bu hasarlı binalardan uzak durması önemli.

Özellikle 7.4 büyüklüğündeki depremden sonra yıkıcı bir takım artçı sarsıntılar da meydana geliyor şu ana kadar 50 tane artçı sarsıntı meydana geldi. Fakat muhtemelen bunun sayısı da oldukça fazla sayıda geniş bir coğrafyada oluştuğunu biliyoruz. Bunlardan 3 tanesi 6 ve üzeri büyüklüğünde en büyüğü 6.6 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı. 8 tane artçı sarsıntı ise 5 ve üzeri büyüklüğünde meydana gelmiş durumda. Yine yakınımızdaki ülkelerde de hissedildiğini biliyoruz özellikle komşu ülkelerde Suriye, Lübnan, Irak’ta ve daha güneyde Mısırda hissedildiğini biliyoruz.

Depremin ivmesi 664 Gal olarak ölçüldü özellikle önemli bir değer. Daha çok 100 ve üzeri Galde daha çok yıkımın beklendiğini biliyoruz. 664 Gal depremin yer ivmesi olarak burada AFAD’ın Deprem İzleme ve Değerlendirme merkezinde ölçülen değer. Bunun dışında özellikle diğer konularda müdahale ve can kayıpları ve hasar ile ilgili bilgiler le ilgili sayın Fuat Oktay Bey ilerleyen dakikalarda bilgi vermek üzere burada olacak."

Hibya Haber Ajansı

Hibya Haber Ajansı