BIST100 endeksi pozitif ayrışıyor

BIST100 endeksi pozitif ayrışıyor

Vakıf Katılım

Endeks dün güne yatay primli başlangıç yaptıktan sonra güçlü alımlar ile karşılaşarak günü %1.40 yukarıda 112.494 puanla bitirdi. İşlem hacmi şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkarak 20,2 milyar TL oldu. Endeksin sanayi ve bankacılık endeksi öncülüğünde hareket ettiği görülürken diğer endeks gruplarından da pozitif hareketler izlendi. Dolar/TL kurunda ise doların küresel piyasalardaki güçlü seyrine bağlı olarak 6.85 üzerindeki fiyatlamalar bu sabah itibariyle de sürüyor. Şayet bu seviyenin altına geri çekilemez ise yeni bandı 6.85-6.90 olarak oluşturmak isteyebilir. TL varlıklar nezdinde gün içerisinde TCMB beklenti anketi raporunun yanı sıra, siyaset ile jeopolitik gelişmeler yakından takip edilecek.

Yurtdışında bu sabah özellikle Asya piyasalarında hafif alımlarım hâkim olduğunu görmekteyiz. Vadeliler cephesinde karışık bir tablo var. İkinci dalga riskinden uzaklaşmak isteyen hisse senedi piyasası yeni bir fiyatlama için yeni bir hikâyesi de bulunmuyor. Bu nedenle gelecek haber akışları fiyatlamalar açısından önemli olacak. Emtialar cephesinde ise ons altın 1727$ seviyesinden işlem görüyor. 1725$ - 1720$ seviyesi önemli destek noktalarına işaret etmekte. Fakat ons altındaki iştahın bugünlerde doların güvenli liman olarak görülmesinden dolayı azaldığı dikkat çekmekte. Petrol fiyatlarında ise bu sabah hafif alıcılı bir tablo var. Kesinti anlaşmasına uyumun güçlü olduğuna yönelik basında yer alan bilgi akışları petrol fiyatlarını pozitif etkiliyor. Bu nedenle olası açıklamaların yanı sıra bu akşam Baker Hughes sondaj kule sayısı üretim cephesindeki durumu göstermesi adına önemli olacak. Ayrıca bugün yurtdışı takviminde ikincil düzey verilerin yanı sıra Fed Başkanı Powell’ın konuşması yakından izlenecek.

BIST100 endeksi pozitif ayrışıyor...

Manşette Öne Çıkanlar

  • İngiltere Merkez Bankası politika faizini %0,10 seviyesinde aynen bıraktı. Varlık alım programı ise 645 Milyar Sterlin seviyesinden 745 Milyar Sterlin seviyesine yükseltildi. Banka, varlık alım programına inceleme altında tutmayı sürdüreceğini ve gelecek çeyreklik dönemde istihdam piyasası görünümünün zayıf olmasını beklediğini belirti.
  • ABD Liderlerinin bugün telekonferans yöntemi ile bir araya gelerek bütçe anlaşması ve kurtarma fonuna dair görüşmesi bekleniyor.
  • ABD Ticaret Temsilcisi Lighthizer, Çinli yetkililerin Faz 1 anlaşmasında yer alan daha fazla ABD mal ve hizmeti satın alma taahhüdüne bağlılıklarını tekrar tekrar teyit ettiklerini ve Yuana kadar 10 milyar dolar tutarında alım yaptıklarını söyledi.
  • ABD’de ilk işsizlik başvuruları 13 Haziran haftasında 1,5 milyon kişi artış kaydetti. Devam eden işsizlik başvuruları ise 6 Haziran haftasında 20,5 milyon kişi artış kaydetti.
  • Japon hükümeti, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerini 2018'den bu yana ilk kez yükseltti. Hükümet, Haziran ayı değerlendirmesinde, koronavirüs salgınının ekonomide neden olduğu keskin kötüleşmenin neredeyse sona ermekte olduğunu ifade etti.
  • NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Fransa'nın, Türkiye'nin Akdeniz'deki “saldırgan” eylemlerine tepki vermesini talep eden başvurusuna, NATO askeri otoritelerinin olayla ilgili inceleme başlattığını açıkladı.
  • Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinin Covid-19 salgını öncesindeki seviyelere geri dönmesinin bir veya iki yıl alabileceğini söyledi.
  • Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Tpay Mobile, Türk ödeme hizmeti sağlayıcısı Payguru'yu satın almak için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan finansman sağladı.
  • Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı