Yapıcıoğlu:

Yapıcıoğlu: "Önceki seçimde aldığımız oyları katlaya katlaya geliyoruz"

Vakıf Katılım

İlçede bulunan bir restoran işletmesinde basın mensupları ile buluşan Yapıcıoğlu, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Yapıcıoğlu, gündemdeki konulardan birinin seçmeli dersler olduğunu belirtti. Tercihlerin 20 Ocak'ta sona ereceğini hatırlatarak velilere çağrıda bulundu.

Anne, baba ve çocuklara kendi dillerini unutmamaları gerektiğini söylediklerini dile getiren Yapıcıoğlu, “Yaşayan diller ve lehçeler adıyla Türkiye'de konuşulan dillerden bazıları seçmeli ders olarak okullarda öğretiliyor. Kimse kendi dilini unutmasın diye, çocukların bu dilleri öğrenmesi için bunları seçmeli ders olarak seçmelerini istiyoruz. Aslında bize göre olması gereken her çocuğun, her öğrencinin isteği halinde kendi ana diliyle eğitim alabilmesi, bunun önündeki engellerin tamamen kaldırılmasıdır. Bir çağrıyı da Kur'an-ı Kerim ve Siyer dersi ile ilgili yapmak istiyoruz.” dedi.

Altılı Masa’nın Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerisi

Yapıcıoğlu, Altılı Masa’nın Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerisine de değinerek, "Eğer muhalefetin bu önerisi hayata geçerse Cumhurbaşkanı yine halk tarafından seçilecek ama aynı zamanda parlamenter bir sisteme dönüş olacak. Bu şu demektir, şu andaki mevcut sisteme göre ve halk tarafından seçilmesi halinde Cumhurbaşkanı seçilecek kişi, geçerli oyların yarısından fazlasını alması gerekiyor. Bize göre belki dünyanın hiçbir yerinde olmayan ucube bir sistem ile yüz yüze gelmiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Tercihli oy sistemi

Bir gazetecinin Tercihli Oy Sistemi hakkında görüşlerini sorması üzerine Yapıcıoğlu, bu sistemin halkın doğrudan doğruya kendi vekilini seçmesi açısından iyi ve faydalı bir yöntem olacağını ancak mevcut sistemde bunun getirilmesinin kolay olmadığını söyledi.

Yapıcıoğlu, bunun nedenini şöyle açıkladı:

"Çünkü şu anda siyasi partilerin genel merkezleri, özellikle de genel başkanları neredeyse parti yönetiminin tamamını belirliyor. Genel merkez delegeleri de siyasi partilerin genel merkez organlarını seçiyor ama en aşağıdaki delegeleri de yine partinin üst yönetimi kendi istekleri doğrultusunda şekillendirdiği için bir anlamda partinin üst yönetimi kendi kendisini seçmiş oluyor ya da kendisini seçecek delegeleri göreve getirmiş oluyor. Böyle bir sistem olursa halkın kendi temsilcisini doğrudan doğruya seçmesi adına bunun iyi bir şey olacağını düşünüyorum."

"Seçime girebilecek partilere Hazine yardımı verilmeli"

Yapıcıoğlu, seçim barajına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine adaletsizliğin giderilmesi için seçim barajının sıfırlanması gerektiğini ifade etti.

Hazine yardımını sadece seçim barajını geçebilenlerin almasını eleştiren Yapıcıoğlu, "Bir parti sadece Hazine'den yardım almak için kurulmamalı, böyle bir parti kurulmuşsa bile tabela partisi olduğu için hazine yardımı alamamalı. Ama eğer bir parti kurulmuşsa, ciddi siyaset yapıyorsa, seçime katılma yeterliliğini elde etmişse o da diğer partilerle birlikte seçime katılacaksa eşit şartlarda yarışa katılması için o da Hazine yardımından istifade edebilmelidir. " ifadelerini kullandı.

İttifak meselesi

Yapıcıoğlu, ittifak konusunu sorulması üzerine henüz bir ittifaka katılma kararı almadıklarını kaydederek, Altılı Masa’dan ittifak teklifi gelmesi halinde tavırların ne olacağının sorulması üzerine, "Altılı masadan teklif gelirse teklifin içeriğine bakarız, değerlendirmeye değer bir teklifse otururuz arkadaşlarımızla değerlendiririz. Tek başıma benim karar verebileceğim bir şey değil bu. Ben partinin Genel Başkanı olabilirim ama bizim bütün işlerimiz aramızda istişare iledir." yanıtını verdi.

Seçime hazır olduklarını söyleyen Yapıcıoğlu, parti teşkilatlarına da çalışmalarını artırmaları yönünde mesaj verdiklerini kaydetti.

"Önceki seçimde aldığımız oyları katlaya katlaya geliyoruz"

Yapıcıoğlu, HÜDA PAR'ın seçimlerdeki oy oranına ilişkin tahminlerin sorulması üzerine şu cevabı verdi:

"Biz diğer partiler gibi haftada bir kamuoyu yoklaması yaptıramıyoruz. Bizim böyle sınırsız kaynaklarımız yok, Hazine'den de yardım alamıyoruz. Fakat biz sokakta vatandaşın nabzını tutunca şunu görüyoruz; önceki seçimde aldığımız oyları katlaya katlaya geliyoruz. 2018 seçimlerinde bir önceki seçime göre oylarımızı iki buçuk kat kadar artırdık. Bu sefer daha fazla artırabileceğimizi hissediyorum. Böyle bir beklentim var ama bu olmasa da bu bizim için çok büyük bir problem teşkil etmeyecek."

Hibya Haber Ajansı