"Küresel para sisteminde çok kutuplu bir modele geçiliyor"

Vakıf Katılım

İspanya'da yayımlanan El Economista gazetesinin internet sitesinde yer verilen 23 Ocak tarihli makalede, küresel para sisteminin aşamalı olarak çok kutuplu bir modele geçtiği belirtildi.

ABD Doları'nın son 70 yıldaki hakimiyetinin git gide zayıfladığına işaret edilen makalede, doların küresel para sistemindeki hegemonyasını koruma nedeninin güçlü bir alternatif bulunmayışı olduğu belirtildi. 

Tüm ülkelerin merkez bankalarının dolara güveninin düştüğüne dikkat çekilen makalede, merkez bankalarının artık gözünü diğer para birimlerine veya varlıklara çevirmeye başladığı, dolayısıyla daha önce dolar merkezli olan küresel para sisteminin çok kutuplu hâle geleceği belirtildi.

ABD ekonomisinin resesyona girme ihtimalinin arttığına işaret edilen makalede, Çin dâhil Asya ülkelerinin ve Körfez ülkelerinin ekonomik performanslarının ABD'ye göre çok daha iyi olduğu kaydedildi. Makalede, uzun vadede ABD'deki enflasyonun ve küresel ekonominin gidişatının merkez bankalarının alacakları kararlara bağlı olacağının altı çizildi.  

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı