Küresel piyasalar haftaya yine virüs etkisiyle başliyor

Küresel piyasalar haftaya yine virüs etkisiyle başliyor

Vakıf Katılım

KÜRESEL PİYASALAR HAFTAYA YİNE VİRÜS ETKİSİYLE BAŞLIYOR..

 

Yurtiçinde yeni hafta bankalara yönelik yeni kararlarla birlikte başlıyor. Kurda geçem cuma günü Ağustos 2019’dan bu yana en yüksek seviyesi olan 6,0482’yi test etmesinin ardından Türk lirasına destek sağlaması amacıyla bankaların swap işlemlerine yönelik daha önce de benzeri alınan bir karar açıklandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan ve vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %10’u ile sınırlandırılması kararı aldığını bildirdi. Bu sınır, Ağustos 2018’den bu yana %25 oranında uygulanıyordu. Açıklamada, “Söz konusu oranın günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanması uygulamalarına devam edilecek, mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir” denildi. Kararın ardından hafta açılışında Dolar/TL’nin 6 üzeri seviyelerden 5.98 altına kadar gerilediği gözlendi.

 

BDDK, bir başka kararla bankaların finansal tüketiciler bazı ücret kalemlerine sınır getirirken, aynı kategorideki ücret kalemlerinin birleştirilmesiyle ücret listesini “sadeleştirilerek” 20 kalemden 16 kaleme indirdi. Finansal tüketiciden alınabilecek bireysel ürün ve hizmetlere ilişkin ücretlerde yıllık artış oranı, Türkiye İstatistik Kurumu’nca bir önceki yılsonu itibarıyla açıklanan yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) artış oranı ile sınırlandırıldı. Nakit avans kullanılması durumunda tahsil edilebilecek ücret, avans tutarının %1’i ile sınırlandırıldı. TCMB de ticari müşterilere “Ticari Krediler”, “Dış Ticaret”, “Nakit Yönetimi” ve “Ödeme Sistemleri” kategorilerinde sunulacak ürün ve hizmetler karşılığında alınabilecek ücretleri 51 kalemle sınırlandırdı. Bazı ücret kalemlerine niceliksel veya niteliksel sınırlamalar konuldu. Şeffaflığın sağlanması amacıyla bankalara bilgilendirme yükümlülükleri getirildi. Bu yönetmelikler 1 Mart 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

 

Çin’de korona virüs paniği ve korkusu devam ediyor. Yapılan son açıklamada haftalardır küresel piyasaların yönünü belirleyen yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 910’a çıkarken; Japonya’da karantina altına alan yolcu gemisinde 60 yeni vakaya rastlandığı bildirildi. Çin’de teyit edilmiş vaka sayısı 40 bini aştı. 2002-2003 yıllarında küresel ölçekte panik yaratan SARS virüsünde 774 kişi yaşamını yitirmişti. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun bugün açıkladığı rakamlarla birlikte korona virüsü, SARS’ı geçti. Fakat resmi rakamlara göre enfeksiyon tespit edilen vaka sayısında bir azalma görüldü. Dün yapılan açıklamada yeni vaka sayısının 2.656 olduğu açıklanırken bu rakamla birlikte 3 bin seviyesinin altına inildiği vurgulandı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun rakamlarına göre Çin’de resmi olarak 37.198 corona virüsü vakası var. Küresel borsalar da bu endişelerle haftaya satıcılı başladı. S&P 500 vadeli işlemlerde TSİ 08:04’te %0,25 düşerken; Asya’da Nikkei %0,63, Hang Seng %0,87, CSI %0,34 oranında geriledi. ABD 10 yıllık tahvil getirileri yatay seyrederken, petrol fiyatlarında düşüş etkili. Geçtiğimiz haftanın ABD tarım dışı istihdamının beklentiyi aşmasıyla kapanması sonrası bu hafta yatırımcılar Fed Başkanı Jerome Powell’ın yarıyıl Kongre sunumlarını izleyecek.

Kaynak: AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı