Günlük bülten

Günlük bülten

Vakıf Katılım

BIST100…Haftayı Artıda Kapamaya Hazırlanıyor…Borsa İstanbul tarafında genel olarak olumlu bir hava vardı. Kuvvetli olmasa da istikrarlı bir şekilde yukarı yönlü eğilimini sürdürdü. Önceki günlerden farklı olarak dün büyük ölçekli şirketlerin öncülüğünde yükseldi. Daha önce aşamadığı 103,200 seviyesini aşmakta zorlanan bir görüntü verdi. Piyasaların normalleşme sürecinin çok erken başlamış olabileceği endişeleriyle birlikte ABD vadeli piyasaları ekside, Trump’ın açıklamaları sonrasında risk iştahı düşük seyrediyor. Asya piyasaları ise ABD ve Çin arasındaki gerilimin yeniden derinleşme ihtimaliyle satıcılı bir görünüm sergiledi. Bugünün veri ajandasında önemli bir makroekonomik veri bulunmazken endeksin güne yataya yakın başlaması beklenebilir. Günün geri kalanında ise risk iştahı açısından yurt dışı piyasalar takip edilmeye devam edecektir. ABD ve Avrupa piyasalarının yukarı yönlü hareketin BIST100 endeksinin de pozitif bir performans sergilemesi beklenebilir.

Şirket Haberleri…Tüpraş 2020 yılının birinci çeyreğinde 2.350 milyon TL net zarar açıkladı. Piyasa beklentisi -2.229 milyon TL zarar açıklayacağı yönündeydi.

 

 

USDTRY…Merkez Bankası Beklentilere Paralel Bir Faiz İndirimine Gitti… TCMB Mayıs ayında ölçülü olarak nitelendirilebilecek bir indirime gitti. TCMB politika faizini %8.75 seviyesinden 50 baz puan indirimle %8.25 seviyesine çekti. TCMB Başkanı Murat Uysal göreve başladıktan sonra toplamda 9 toplantıda 1575 baz puan indirime gidilmiş oldu. Küresel piyasalarda salgın kaynaklı belirsizliğin sürdüğüne, yurt içinde ise dipten dönüş sinyallerinin geldiğine dikkat çekildi. Gıda fiyatları kaynaklı enflasyon baskının kısa vadede enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı yaratabileceği ifade edilirken, talepteki zayıflama nedeniyle dezenflasyonist bir sürecin belirginleşebileceği belirtildi.

 

 

EURTRY…TL Varlıklar Kayıplarını Telafi Etme Çabasını Sürdürüyor…Merkez Bankası toplantısı sonrasında TL varlıklar majör para birimleri karşısındaki kayıplarını geri alma çabasını devam ettiriyor. Euro TL kuru haftanın son işlem gününün ilk saatlerinde 7.42 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD…Piyasalardaki Risk Off Moduyla Birlikte Dolar Değerlendi…ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklentilere paralel bir şekilde 2.44 milyon oldu. Salgının etkilerinin yoğunlaştığı son 9 haftada milyonlarca kişinin işsizlik maaşı başvurusunda bulunması koronavirüs pandemisinin reel ekonomi üzerindeki etkilerini yansıtıyor. Avrupa tarafında ise PMI verilerinin Mayıs ayında beklentilerin üzerinde gelmesi ile Euro dolar paritesi 1.10 seviyesinin üzerini test etti. FED Dinliyor programında Jerome Powell’ın açıklamaları takip edildi. Koronavirüs pandemisinin enflasyon, istihdam ve para politikası perspektifini nasıl değiştirdiği konuşuldu. Powell piyasalardaki belirsizliğe işaret etti. Yeni işlem gününde dolar majör para birimleri karşısında güçlü bir görünüm sergiliyor.

 

 

XAUUSD…Piyasalardaki Belirsizlikten Destek Buluyor…Altının ons fiyatı haftanın son işlem gününde global piyasalarda düşen risk algısı ve ABD Çin arasındaki gerilimin derinleşeceği endişeleriyle dünkü kayıplarını telafi etme çabası içerisinde, 1732 $ seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

GLDGR…Bu Hafta Zayıf Bir Görünüm Sergiledi…Altının ons fiyatındaki gerileme ve TL’deki güçlenmeyle birlikte gram altın bu hafta zayıf bir performans sergilerken, haftayı değer kaybıyla tamamlamaya hazırlanıyor.

 

 

BRENT…Talep Kaynaklı Gelişmeler Takip Ediliyor…Petrol stoklarındaki düşüş ve arz bolluğu kaynaklı risklerin azalıyor olması, global petrol talebindeki toparlanma ile birlikte petrol fiyatları son 15 ayın en uzun günlük yükseliş serisini gerçekleştirdi. Brent petrolün varil fiyatı dünkü yükselişin ardından yeni işlem gününün ilk saatlerinde gerileyerek 34 $ seviyelerine geriledi.

 

 

SP500Risk İştahındaki Düşüşle Birlikte Geriledi…ABD Başkanı Donald Trump doğrudan Xi Jinping’i işaret eden açıklamalarıyla birlikte risk iştahı düştü. Koronavirüs salgınının reel ekonomi üzerindeki yansımaları ve ABD Çin arasındaki gerilimin yükselmesiyle birlikte ABD hisse senedi piyasaları satıcılı bir görünümde.

Kaynak:Alan Yatırım 
Hibya Haber Ajansı