Çin halkı mavi gökyüzüne kavuşuyor

Çin halkı mavi gökyüzüne kavuşuyor

Vakıf Katılım

Hava kalitesi halkın mutluluğu ile doğrudan ilişkili. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bir konuşmasında, “Halkımıza mavi gökyüzü ve parlak yıldızları geri vermeliyiz ” demişti.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) 18. Ulusal Kongresi’nden bu yana, mavi gökyüzünü yeniden sağlamak için Çin’de endüstriyel yeniden yapılanma, temiz enerji kullanımı, sonbahar ve kış aylarında hava kirliğini önleme çabaları sürdürüldü. Her gün daha da artan mavi gökyüzü sayısı Çin halkına gerçek mutluluğu getiriyor.

2022 yılının bir günü, Çevre İnceleme Uydularından alınan istatistiklere göre Çin’in atmosferik koşullarını restore ettik. Dağlar ve ovaları açıkça görebiliriz. Ancak 10 yıl önce birçok yer gri bir katmanla kaplıydı.

Muhabirimiz 2013’te 74 şehrin hava kirliği verilerini elde etti. Ekrandaki her top, bir şehirde ortalama yıllık hava kirletici konsantrasyonunu temsil eder. Bu kırmızı çizgi hava kalitesinin standarda uygun olup olmadığını gösterir. O dönem sadece 3 şehrin hava kalitesi standart seviyedeydi. Hava kirliliğinin en yoğun olduğu 10 şehirden 7’si Hebei eyaletindeydi.
Tangshan, Hebei eyaletinin en büyük çelik üretim şehri ve Çin’in toplam üretiminin yaklaşık sekizde birini oluşturuyor.

Uydular tarafından çekilen resimlere bakıldığında, 10 yıl önce Jinxi Çelik Grubu’nun yukarısında kurşun grisi bir toz sisi olduğu görülüyor. Mart 2021’de ise fabrika ve diğer tesisler açıkça görülebilir noktaya geldi. 10 yılda ne değişti?

Grubun kok kömürü deposunda 24 saatte durmadan çalışan 10 adet kızılötesi detektör, 15 adet su püskürtücü top ve 2500 adet püskürtücü, havadaki tozun standardı aştığı tespit edildiğinde, hemen toz ve dumanı kontrol etmeye başlıyor.

Yüksek fırının demir çıkışı toz kapağının içine yerleştirilir ve ultra güçlü fanlar tüm tozu yakalayabilir. Ultra düşük emisyonlu akıllı yöntem sistemi, 2619 toz kaynağı noktasını tüm hava koşullarında ve tüm süreç boyunca izler.

 

Hebei Jinxi Çelik Grubu ÇKP Komitesi Sekreteri Yu Lifeng “Grubumuzun mevcut ana hava kirletici emisyonları 2012 yılının onda birine eşdeğer. Geçmişte beyaz gömlek giyemezdik, ancak şimdi genel olarak beyaz gömlek ve mavi üniforma giyiyoruz.” diye konuştu.

2016-2020 döneminde Hebei eyaleti çelik üretim kapasitesini azaltırken eyaletteki hava kirliliğini ölçen PM 2.5 değeri 2013'te metreküp başına 108 mikrogramdan 2021'de metreküp başına 38.8 mikrograma düştü.

Geçtiğimiz 10 yılda Hebei eyaletinin endüstriyel emisyonları azalırken, enerji yapısı giderek temizleniyor.

Bu yükselen ışıklar 10 yıl içinde ülke genelinde artan rüzgar enerjisi ve fotovoltaik enerjisi kurulu kapasitesi anlamına gelir. Bir zamanlar çok tozlu olan Çin’in kuzey bölgesi on yılda dört kattan fazla büyüdü.

Bu on yılda Çin’de yenilenebilir enerjinin kurulu kapasitesi ve elektrik üretimi dünyada birinciliği korudu. Şu anda Çin’de kullanılan her 3 kwh elektrikte 1 kWh temiz elektrik var.Çin’in 339 kentinin açıkladığı iyi hava günleri sayısına göre 2015 ile karşılaştırıldığında, şehir başına düşen mavi gökyüzü sayısı 2021'de ortalama 39 gün arttı.

Arama platformlarındaki verilere baktığımızda 2018’den itibaren “sis” kelimesinin arama sıklığı ve popülaritesi düştü ve 2022'de en düşük noktaya ulaştı.

 

Bugün hava iyileşti, yıldızlara bakmak yaşamın bir mutluluğu haline geldi. Temmuz 2022 itibarıyla turizm platformlarında “yıldızları izleme otellerinin” sayısı 2013 yılına göre 10 kattan fazla arttı.

Görülebilen parlak yıldızlar ve mavi gökyüzü, Çin’in hava kirliliğine karşı savaşta zafer kazanma konusundaki kararlılığını ve aralıksız çabalarını yansıtıyor.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı