Diş aralarının temizliği için en etkili yöntem diş ipi kullanmak

Diş aralarının temizliği için en etkili yöntem diş ipi kullanmak

Vakıf Katılım

Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, ağız ve diş sağlığı için diş ipi kullanımının neden önemli olduğunu açıkladı.

Ağız ve diş sağlığını korumak için sadece diş fırçalamanın yeterli olmadığı, bununla birlikte diş ipi kullanılması gerektiğine dikkat çekerek sözlerine başlayan Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, “Fırçalamanın etkili yapılabildiğini varsayarak, fırçalama sırasında dişlerin sadece görünen yüzeyleri temizlenebiliyor. Yani ön, arka ve üst yüzeyleri. Ancak birbirlerine komşuluk eden yüzeyleri fırça kılları değemediği için temizlenemiyor. Arayüz dediğimiz bu yüzeylerin temizlenebilmesi diş ipleri ile mümkün olabiliyor. Temizlenmemesi durumunda dişlerin birbirine bakan yüzeylerinde çürük, dişeti iltihaplanması ve kanama olabiliyor.” dedi.

Diş ipinin ne sıklıkla kullanılması gerektiğine açıklık getiren Güler, “Diş ipi aralıklı kullanıldığı taktirde etkili temizlik sağlayamayacağı için diş arayüz sağlığı temin edilememiş olur. Anlamlı sonuç alabilmek için mutlaka günde bir kere akşamları yatmadan önce olacak şekilde kullanılması gerekir. Bunun yanı sıra, doğru kullandığı takdirde, ihtiyaç duyulan farklı zamanlarda da kullanılabilir. Örneğin et gibi lifli gıdalar diş aralarına takılabiliyor, böyle bir durumda yemekten sonra da diş ipi kullanılabilir.” şeklinde konuştu. 

Diş ipinin yeni kullanılmaya başlandığında diş eti kanaması görülebileceğine dikkat çeken Güler, “Çünkü arayüzlerde kalan gıdalar diş etinin iltihaplanmasına sebep olmuştur. Ancak düzenli olarak her akşam diş ipi kullanılmaya başlandığında üçüncü akşamdan itibaren kanama olmamaya başlar. Artık diş etleri sağlıklarına kavuşmuştur. Eğer üçüncü günde halen kanama oluyorsa diş ipi ya yanlış kullanılıyordur ya da diş etlerinde tedavi gerektiren bir durum vardır. Bu durumda bir diş eti hastalıkları uzmanına görünmek gerekir.” uyarısında bulundu. 

Diş ipi kullanırken dişin yüzeyinde çıkıntı şeklinde takılmalar hissediliyorsa bunların diş taşı olabileceğini belirten Güler, “Diş yüzeyleri, diş eti hastalıkları uzmanı tarafından tamamen pürüzsüz hale getirildikten sonra düzenli diş ipi kullanımıyla birlikte diş eti kanamaları geçecektir ve sonraki kullanımlarda kanama olmayacaktır. Başka bir uyarı gerektiren nokta, diş etine travma verecek şekilde kullanılmasının diş eti çekilmesine sebep olabileceğidir. Bu durumda da diş ipi kullanımı eğitimi için, bir diş eti hastalıkları uzmanına danışmanızda hiç sakınca yok.” dedi.

Diş ipinin çocuklarda ne zaman ve hangi durumlarda kullanılması gerektiğine de değinen Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, “Çocuklarda diyet içeriğine dikkat edilmesi gerekir. Bol bol pişmemiş bütün şekildeki meyve, sebze, kuruyemişin ısırılarak ve çiğnenerek tüketilmesi, dişlerin fizyolojik temizliğini sağlayacaktır. Yumuşak ve yapışkan yiyeceklerin tüketilmesi çürüğe neden olur. Çiğneme fonksiyonunun etkili olmasını sağlayacak sert gıdaların tüketilmemesi durumunda ise özellikle azı dişlerinin birbirine bakan yüzeylerinde çürükler meydana gelebilir. Böyle durumlarda diş ipi kullanılabilir. Ancak çocuklarda diş ipi kullanımı için gereken ince motor beceriler henüz gelişmemiştir. Dolayısıyla kendilerinin kullanımını beklememiz uygun olmaz. Anne, baba ya da bakıcı bu konuda yardımcı olabilir. Süt dişlerinin çıkıp yerine daimi dişlerinin sürmesi durumunda ise, yani 10-12 yaş aralığında, çocuğun ince motor becerileri artık gelişmiştir ve kendisi diş ipi kullanarak diş arası temizliği yapabilir.” şeklinde konuştu.

Diş iplerinin materyal olarak genel anlamda doğal ya da naylon olarak ikiye ayrıldığını dile getiren Güler, “Doğal materyalden olanlar kopmaya karşı dirençli olabilmeleri için yapay olanlara göre çok az daha kalın olabiliyor. Bu nedenle diş kontakları çok sıkı olan bireyler, diş arasına girmesi zor olacağı için, doğal diş iplerinin kullanımında güçlük yaşayabilirler. Naylon olanlar ise mumlu ya da mumsuz olabiliyor. Mumlu olanlar üzerine ekstradan mum eklendiği için biraz daha kalın olabilir, ancak mum kayganlık sağlayacağı için diş aralığına girdirmekte zorlanmazsınız.” dedi.

Hangi çeşidinin kullanılması gerektiğinin tamamen kişisel tercihe bağlı olduğunu kaydeden Güler, sözlerini şöyle tamamladı:

“Rulo şeklinde koparmalı ya da kürdan şeklinde olsun, etkili kullanıldığı noktada her türlü diş ipi etkili temizlik sağlar. Kürdan olanların kullanımı biraz daha kolaydır, ancak dişe C şeklinde sarılamadıkları için parmağa dolayarak kullandığımız koparmalı diş ipleri kadar etkili arayüz temizliği yapamayabilirler. Yine de koparmalı olanları kullanamadığınız ya da üşendiğiniz durumlarda kesinlikle bu kürdan şeklindeki diş iplerini kullanabilirsiniz. Aroma da aynı şekilde tamamen bireysel tercihe kalmıştır. Bunların yanı sıra bazı diş ipleri flor içerikli olabilmektedir. Özellikle çürüğe yatkınlığı olan hastaların bu şekilde flor içerikli bir diş ipi tercih etmesi çürüğü önlemek adına yararlı olabilir.”

  Hibya Haber Ajansı