ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Vakıf Katılım

12 Ağustos Çarşamba günü ABD piyasalarında devam eden pozitif havayla rekor seviyelere yaklaşan endeksler izlendi. Son günlerde zayıf seyreden teknoloji hisselerinde izlenen toparlanma endeksleri yukarı taşıdı. Veri takviminde öne çıkan Temmuz ayı enflasyon verisi aylık bazda %0,3 artış beklentisine karşın %0,6 artış gösterdi. Dow Jones 289 puan yükselişle 27976 seviyesinden, S&P 500 endeksi 46 puan primle 3380 seviyesinden ve Nasdaq 229 puan değer kazancıyla 11012 seviyesinden kapanış yaptı. S&P 500 endeksi 19 Şubat’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve rekor kapanış yapmaya çok yaklaştı.

 

Dow Jones endeksinde sağlık ve bilgi teknolojileri sektörleri %2 civarı primlerle öne çıkan sektörler oldu. Endüstri, finans, ham madde ve enerji sektörleri günü az da olsa ekside kapadı. Apple, Microsoft, Home Depot, United Health, Merck ve Intel en çok kazandıran hisseler oldu. Boeing, Exxon ve American Express en çok gerileyen hisseler olarak izlendi. S&P 500 endeksinde ise bilgi teknolojileri, sağlık, takdirsel tüketim ve alt yapı en çok değer kazanan sektörler oldu. Günü ekside kapatan tek sektör finans oldu. AMD, Qualcomm, Nvidia ve Conocophilips %5 ve üzeri primlerle endekste öne çıkan kağıtlar oldu.

 

Avrupa piyasaları piyasadaki pozitif havanın desteğiyle yükseldi. Petrol ve metal fiyatlarındaki yükseliş de sektör hisselerini yukarı taşıdı. Ana endekslerde son üç haftanın en yüksek seviyeleri görüldü. FTSE 100 endeksi %2 primle dikkat çekti ve 50 günlük ortalaması üzerinde kapanış yaptı. İngiltere’de sanayi üretimi aylık bazda beklentilerin üzerinde toparlanma gösterdi ve 2. çeyrek büyüme verisi %20,7 küçülme beklentisine karşın %20,4 küçülme yönünde açıklandı. DAX endeksinde Deutsche Boerse, Beiersdorf, RWE ve Merck %2’nin üzerinde primlerle en çok kazandıran hisseler oldu. Endekste sadece MTX ve Wirecard günü ekside kapattı. İngiltere FTSE 100 endeksinde tüm sektörlerde primli seyir izlendi. En çok kazandıran sektörler ise alt yapı, sağlık, temel tüketim ve endüstri oldu.

 

Yarınki veri takviminde Almanya enflasyon revizyonu ve ABD haftalık işsizlik başvuruları öne çıkıyor.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı