Akkuyu NGS’de inşaat hızla devam ediyor

Akkuyu NGS’de inşaat hızla devam ediyor

Vakıf Katılım

Akkuyu Nükleer A.Ş. Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesi hakkında bilgilendirme yaptı.

Akkuyu Nükleer A.Ş'den yapılan açıklama şu şekilde:

"Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin hayata geçirilmesine ilişkin çalışmalar her zamanki hızıyla devam etmektedir. İnşaat ve montaj çalışmaları dört güç ünitesinin yanı sıra kıyı hidroteknik yapıları, güç dağıtım sistemleri, idari binalar, eğitim-uygulama merkezi ve nükleer güç santrali fiziksel koruma tesisleri gibi ana ve yardımcı tesislerin tüm bölümlerinde kesintisiz olarak sürmektedir.

Önemli inşaat ve montaj işlemleri takvime uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Ağustos ayında 1’inci güç ünitesinin türbin yoğuşturucusunun kurulumuna başlanmıştır. 14 Ağustos’ta ise 1’inci güç ünitesinin reaktör binasına reaktör bölmesinin en önemli mekanizmalarından biri olan kutup vinci kurulmuştur. Geçtiğimiz günlerde Akkuyu NGS sahasında hava kanalları üretimi için yeni bir üretim atölyesi de hizmete girmiştir. 2’nci güç ünitesinin reaktör bölmesinde ise reaktör şaftının kaplamasının montajı için hazırlıklar devam etmektedir.

Bu arada Akkuyu NGS'nin yönetim personelinin eğitimine yönelik program da aktif olarak uygulanmaktadır. Programdan mezun olan beş Türk vatandaşı bu yıl "Reaktör İşletim Baş Uzmanı" pozisyonu için teorik ve uygulamalı eğitim kurslarının tümünü başarıyla tamamlamış ve testlerin sonuçlarına göre yüksek düzeydeki bilgi ve becerilerini kanıtlamışlardır. Türk uzmanlar, Akkuyu NGS'nin ilk güç ünitesi devreye alındıktan sonra reaktörün yönetiminde Rus çalışma arkadaşları ile eşit olarak yer alacaklardır.

Akkuyu Nükleer A.Ş.'nin toplu işten çıkarma yaptığı veya çalışanlarına zorunlu izin verdiği şeklinde medyada ve sosyal ağlarda yayınlanan iddialar ise gerçeği yansıtmamaktadır. Bu iddialar, Akkuyu NGS projesini itibarsızlaştırmak amacıyla anonim kaynaklar tarafından ortaya atılmaktadır. Akkuyu NGS'nin yeni ana yüklenicisi TSM Enerji ile inşaat ve montaj işleriyle ilgili sözleşmeleri yeniden imzalayan şirket personeli ve alt yükleniciler, Türkiye'nin ilk nükleer santrali için mesleki görevlerini yerine getirmeye ve inşaat projesinin hayata geçirilmesine katkıda bulunmaya devam etmektedir.

Akkuyu Nükleer A.Ş., halka Akkuyu NGS projesinin ilerleyişi konusunda düzenli olarak güncel ve güvenilir bilgi vermeye devam edecektir. "

Hibya Haber Ajansı