Bakan Koca:

Bakan Koca: "Deprem faciasında 22 bin 327 vatandaşımız hayatını kaybetti"

Bakan Koca’nın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Bugün afetin altıncı günündeyiz. Depremden en çok etkilenen ilimiz Hatay’da dün itibarıyla üçüncü basamak nitelikli sağlık hizmetleri de verilmeye başlandı. Hasarın en büyük olduğu yerde Hatay’da üniversite hastanemiz tüm sağlık hizmetlerini verir durumdadır ve 600 yatak kapasitesinin yalnızca 64 yatağı, 72 yoğun bakım yatağından ise yalnızca 28’i doludur. Diğer illerimizde de sağlık hizmetleri eksiksiz verilmektedir.

Deprem bölgesinde gönüllü olarak sağlık hizmetlerine katılmak isteyen, sağlık personelimizin hasta sayısının azaldığını da dikkate alarak, bulundukları yerde kalmalarını, gönüllü olduklarını İl Sağlık Müdürlüklerimize bildirmelerini özellikle rica ediyorum. Zira hasta sayısının azalmış olması sebebiyle acil müdahale ihtiyacı da azalmış durumdadır. Sahada yeterli sayıda personelimiz bulunmaktadır.

Acil müdahale gerektiren hastalarımızın sayısı azalırken, nitelikli işlemlere ihtiyaç artmaktadır. Şu ana kadar bu tür hizmetleri verirken, yakın illere sevk yolu tercih edilmiştir. Artık afet bölgesinde nitelikli işlemler de yapılabilir hale geldi ve diğer illerimizden hekimler görevlendirilmeye başlandı.

Depremzedelerimizin bulunduğu yaşam alanlarında yeni birimler kurularak, birinci basamak sağlık hizmetleri verilmeye başlanmıştır. Afet bölgesinde mobil eczaneler devreye girmeye başladı. Halk Sağlığı Koordinasyon Merkezlerimiz kuruldu. Deprem sonra ortaya çıkabilecek enfeksiyonlara karşı gerekli tedbirler alınıyor. Bölgeye kuduz ve tetanoz aşısı sevk edildi. Halk Sağlığı Merkezlerimiz de hijyen malzemeleriyle ilgili desteği sağlamaktadır.

Bölgede arama ve kurtarma faaliyetleri de devam etmektedir. Altıncı günde enkaz altından çıkarılan vatandaşlarımız vardır. Mücadele azmimizi, umudumuzu artıran bu görüntülerin artmasını temenni ederiz.

Deprem faciasında 22 bin 327 vatandaşımız ne yazık ki hayatını kaybetti. 80 bin 278 kişi ise yaralı olarak kurtuldu. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Enkaz altından kurtarılan vatandaşlarımızın acil müdahalesinden sonra hava araçlarıyla bin 174, kara ambulanslarıyla 20 bin 130, deniz araçlarıyla 327 olmak üzere toplamda 21 bin 631 hastamızın tedavilerinin devam ettirilebilmesi amacıyla bölge dışı illere transferi sağlandı.

Afet bölgesinde görev yapmakta olan sağlık çalışanlarımızdan depremzede yakınları bulunanların idari izinli sayılabileceğine dair genelge hazırlandı ve bölgedeki il yöneticilerimiz talimatlandırıldı.”

Bakan Akar’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Toplam 26 bin 211 personeliyle ve deprem dışında da bunları destekleyen birlik ve karargahlarla 24 saat esasına göre görevlerini sürdürmektedir. Buradaki faaliyetlerin kolaylaşması için azami gayret göstermekte ve kolaylaştırıcı bir rol oynamaktadır. Toplam 54 taburumuz ve 29 Doğal Afet Arama Kurtarma Timimiz sahada görev yapmakta. Deprem olduktan hemen sonra bizim ilk yapmaya çalıştığımız husus süratle ulaştırma hizmetini gerçekleştirmek. Yani bölgenin ihtiyacı olan arama kurtarma timlerini, personelini ve malzemesini deprem bölgesine ulaştırmak olmuştur.

Şu ana kadar toplam 841 sorti icra edilmiştir. 63 uçak bu konuda görev yapmakta. Ayrıca bölgedeki hava durumunu ve genel resmi görmek için de İHA’larımız, SİHA’larımız sürekli faaliyet göstermektedir. Toplam 45 İHA ve SİHA görev yapmaktadır. Helikopterlerimiz bizim için çok önemli. Belirli havaalanlarına kadar geldikten sonra personel ve malzemelerin deprem bölgesinde ihtiyaç sahibi olan yerlere ulaştırılabilmesi için helikopterlerimiz rolü çok büyük. Toplam 57 helikopterle şu ana kadar 840 sorti icra edilmiş bulunulmaktadır.

Deniz Kuvvetlerimiz de denizden bir nakliye koridoru tesis etmek suretiyle bölgedeki ihtiyaçları karşılamaya çalışmaktadır. Bir taraftan buradaki yaralı ve hastalarımızı daha emin yerlere götürmek için İskenderun’dan Mersin’e gerekli seferleri yaparken diğer taraftan da yurt içinden deprem bölgesinde kullanmak için ihtiyaç duyduğumuz personel ve malzemeyi de bölgeye taşımaktadır.

Şu anda körfezde Deniz Kuvvetlerimize mensup toplam 24 gemi ve 5 helikopter de orada bölgedeki faaliyetlerini sürdürmektedir. Vatandaşlarımızın ilk anda ihtiyacı olan yiyecek ihtiyacını karşılamak üzere ilk andan itibaren yapıldığı şekliyle kumanyalarının, çorbaların dağıtılmasıyla bir ölçüde ihtiyacı karşılamaya çalıştık. Şu ana kadar toplam 700 bin kumanya vatandaşlarımıza dağıtılmış bulunulmaktadır.

72 çadır kent irili ufaklı çadır kent diyebileceğimiz alanlarda Mehmetçik, toplam 19 bin çadırın kurulmasını yaptı veya destekledi. Bölgede 17 ilçe ve 147 köye de karadan ve havadan ulaştırılması gereken malzeme ne varsa bunların intikali sağlandı.

Bölgedeki tüm askeri tesislerimizi, kışlalarımızı, birliklerimizi de vatandaşlarımızın kullanımına açmak suretiyle acil ihtiyaçların karşılanması, yiyecek, içecek, barınma, zorunlu ihtiyaçlar gibi küçük de olsa bazı sağlık hizmetlerinin sağlanması gibi çalışmalarda da vatandaşlarımızla omuz omuza arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor.

Hatay özelinde baktığımızda da sahada 5 binden fazla Mehmetçik, görev yapmakta. Bunlar 18 tabur ve toplam 6 Doğal Afet Arama Kurtarma Timinden ibaret. Bunlar hem kurtarma çalışmalarına katılıyor, yaşam destek çalışmalarında faaliyet gösteriyor.”

Hibya Haber Ajansı

Hibya Haber Ajansı