Bakan Çavuşoğlu:

Bakan Çavuşoğlu: "ABD yönetimi F-16 talebimize güçlü destek veriyor"

Bakan Çavuşoğlu’nun konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Burada ortak amacımız, ilişkilerimizde var olan fırsatları çoğaltarak, somut kazanımlara dönüştürmek. Aynı zamanda sorunları ve sınamaları etkin bir şekilde yönetmek istiyoruz. Stratejik mekanizmanın da temel felsefesi de budur. Ekonomi ve ticaret olumlu gündemimizin en önemli başlıklarından bir tanesi. Geçen yıl ikili ticaret hacmimiz 32 milyar dolara ulaştı. 100 milyar dolar hedefine ulaşmak için çalışıyoruz.  Karşılıklı yatırımlar da artmaya devam ediyor.

Askeri ilişkilerimiz stratejik ortaklığımızın önemli boyutlarından biri. Ancak tek taraflı yaptırımlar nedeniyle savunma sanayi işbirliğimizde zorluklarla karşılaşıyoruz. Artık bunların aşılması gerekiyor. Yaptırımların da en kısa süreç içerisinde kaldırılmasını bekliyoruz. F-16 talebimizle ilgili son durumu da bugün toplantımızda arkadaşlarımızla ele aldık. ABD yönetimi talebimize güçlü destek veriyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu konuda kongreye resmi bildirimin bir an önce yapılmasını arzu ediyoruz. Bu sürecin süratle tamamlanması her iki tarafın da yararınadır.

Kongrenin de engelleyici değil, destekleyici bir rol üstlenmesini bekliyoruz. Talebimizin karşılanması ikili ilişkilerimiz açısından da önemli ama NATO’nun da savunma kabiliyetleri açısından da son derece önemli. Zaten kongreyle diyaloğunda ABD yönetimi de açık ve net şekilde söylüyor.

Terörle mücadele her zaman ortak gündemimiz. PKK/YPG’ye verilen desteğe ve FETÖ’nün mevcudiyetine son verilmesi hususundaki beklentilerimizi her zaman olduğu gibi bugün de vurguladık. Bazı konsolosluk meselelerini de bugünkü toplantımızda arkadaşlarımızla ele aldık. Özellikle vatandaşlarımızın vize başvuru süreçlerinde ciddi bir gecikme var. Bir ara hızlanma olmuştu ama yine 6 aya kadar bekleme süreleri var. Bunların hızlandırılması konusundaki talebimizi de bugün ilettik.

Görüşmemizde ikili ilişkilerimizin yanı sıra uluslararası ve bölgesel konuları da değerlendirme imkanımız oldu. Güney Kafkasya gündemimizdeydi. Son zamanlarda hem benim hem de Antony’nin hem Azerbaycan hem Ermenistan tarafıyla temasları oldu. Amacımız Güney Kafkasya’da kalıcı bir istikrarın, barışın tesis edilmesi. Bu doğrultuda birlikte çaba sarf etmeye devam edeceğiz.

Türkiye olarak iki aday ülkeden beklentilerimizi değerlendirdik. Önümüzdeki süreçte daimi komitenin toplantısı Brüksel’de gerçekleşecek. Arkadaşlarımız orada hangi adımların atılıp atılmadığını muhataplarıyla NATO’dan katılacak arkadaşlarla birlikte açıkça değerlendirme imkanı olacak."

Blinken'in konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Şu anda Türkiye uzun bir dönemden geçecek bu evsiz kalanlara yardım etmek, yeniden inşa etmek açısından. BM Genel Sekreter şu anda bir açıklama yaptı. Destek sağlamak için 1 milyar dolarlık bir yardım talebinde bulundu.  Ortak güvenlik konularında her zaman yan yanayız.

Türkiye’nin Ukrayna’daki insani ve ekonomik desteği çok önemli yüzbinlerce insanlara özellikle elektrik kesintisi olan yüzlerce şehirlere yardım edip, insanların hayatlarının kurtarılmasına yardımcı oluyor.

Türkiye ve Amerika aynı zamanda uluslararası terörizm konusunda özellikle Balkanlarda ve diğer sıcak bölgelerdeki çalışmaları devam etmektedir.”

Soru-Cevap

Soru- Türkiye’nin sınır güvenliği ve Suriye’deki terör örgütü YPG/PKK’nın varlığıyla ilgili bazı endilşeleri mevcut. Daha önce ABD ile yapılan bazı anlaşmalarda da beklentilerin karşılanmadığı Türkiye tarafından dile getiriliyor. NATO müttefiki Türkiye’nin çekingelerinin giderilmesi konusunda ABD ileriki dönemde ne gibi adımlar atacak?

Çavuşoğlu: “Biz DEAŞ ya da herhangi bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütü ile işbirliği yapmanın yanlış olduğunu, ölümcül bir hata olduğunu her zaman söylüyoruz. Dolayısıyla PKK/YPG’nin de DEAŞ ile mücadele ettiği iddiasının doğru olmadığını her zaman kanıtladık. Bizim güçlü NATO müttefikleri olarak her türlü terör örgütüyle mücadele etmemiz lazım. Siyasi irade varsa mücadele edecek kapasitemiz de var. Türkiye olarak ABD olarak birlikte.”

Blinken: “Evet bu konuyu görüştük. Şu ana kadar son derece biz Türkiye’nin gerçek güvenlik endişelerini anlıyoruz güney sınırıyla ilgili olarak. Şu anda birlikte çalışmaya devam ediyoruz. İnsani yardım çok önemli şu anda iki ülke olarak Türkiye çok büyük zarar gördü depremden biliyoruz. Aynı şekilde yardımı en kısa sürede ulaştırmaya çalışıyoruz.

Suriye’deki savaşın başından beri ABD insani yardım yapmakta Suriye’deki insanlara 15 milyar dolarlık yardım yaptı. Bizim için çok önemli oradaki yapılan çalışmalar. Onların açıkça ve güvenli bir şekilde faaliyet göstermeleri çok önemli. İnsanların oradaki en büyük ihtiyaçları bu oluyor bu konuda ortak çalışarak bu ihtiyaçları yerine getirmemiz çok önemli.”

Hibya Haber Ajansı

Hibya Haber Ajansı